28 Nisan 2025 Pazartesi

IMF'den Türkiye'ye Büyüme Müjdesi! Tahminler Yükseldi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Bu karar, IMF ve Dünya Bankası'nın Bahar Toplantıları kapsamında Avrupa bölgesi ekonomilerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında duyuruldu. IMF yetkilileri, 2024'ün ikinci yarısındaki güçlü ivmenin bu revizyonda etkili olduğunu belirtti.

Büyüme Tahminindeki Artışın Nedenleri

IMF Avrupa Bölgesi Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme tahminlerindeki artışın nedenlerini şöyle açıkladı:

  • 2024'ün ikinci yarısındaki güçlü ivmenin devamı
  • Tarifelerin ve belirsizliklerin olumsuz etkisinin telafi edilmesi

Kammer, büyüme tahminindeki küçük artışın, tarifelerin ve belirsizliklerin görünüm üzerindeki olumsuz etkisini telafi etmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Enflasyonla Mücadele Vurgusu

Kammer, Türk hükümetinin enflasyonla mücadele programının ilerlediğini ve ekonomi ekibinin dezenflasyon programını uyguladığını belirtti. Ancak, dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini ifade etti. Kammer, daha sıkı bir maliye politikasının dezenflasyonun temel dayanağı olduğunu vurguladı.

Kammer'in açıklamaları şu şekildeydi:

Dezenflasyonun daha hızlı gerçekleşmesi gerekiyor ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirterek, bunun temel dayanağının daha sıkı bir maliye politikası olduğunu aktardı.

Kammer, enflasyonu düşürme çabasının uzamasının, ekonomiyi öngörülemeyen şoklara açık hale getireceğini ve bu nedenle dezenflasyon programının hızlanması gerektiğini savundu.

Gelecek Yıllara İlişkin Beklentiler

IMF'nin 22 Nisan'da yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye ekonomisi için büyümenin 2025'te yüzde 2,7 ile dip yapması ve para politikasındaki son yön değişiklikleri sayesinde 2026'da yüzde 3,2'ye hızlanması bekleniyor. IMF, ocak ayında yayımlanan tahminlerinde, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesini öngörmüştü.

Sonuç

IMF'nin Türkiye'nin büyüme tahminini yukarı yönlü revize etmesi, ekonomiye ilişkin olumlu bir işaret olarak değerlendirilebilir. Ancak, enflasyonla mücadelede daha hızlı sonuçlar alınması ve sıkı maliye politikalarının uygulanması gerektiği vurgusu, ekonomik istikrarın sağlanması açısından önemini koruyor. Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemde nasıl bir performans sergileyeceği, hükümetin uygulayacağı politikalar ve küresel ekonomik gelişmelerle yakından ilişkili olacak.

İlgili Haberler