Obeziteyle Savaş Mı, Şov Mu? Sağlık Sen'den İlginç Tepki!
Gündem

Obeziteyle Savaş Mı, Şov Mu? Sağlık Sen'den İlginç Tepki!


25 May 20255 dk okuma3 görüntülenmeSon güncelleme: 25 May 2025

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı obeziteyle mücadele programına sert tepki gösterdi. Sağlık personelinin sokaklarda boy kilo ölçümü yapmasının, sorunun kökenine inmediğini ve asıl çözümlerin başka yerde olduğunu savundu. Doğruyol, uygulamanın sağlık çalışanlarının asli görevlerini aksattığını belirterek, "Vatandaşlarımızın sağlıklı gıdaya ulaşmasının önü açılmadan, ekonomik olarak vatandaşları bir seviyeye getirmeden siz sağlık çalışanlarına ne kadar sokaklarda boy kilo ölçtürseniz de obezitenin önüne geçmeniz mümkün değildir" dedi.

Obeziteyle Mücadelede Yanlış Adımlar Mı Atılıyor?

Sağlık Bakanlığı'nın temmuz ayına kadar süreceğini açıkladığı boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) ölçüm çalışmasını değerlendiren Doğruyol, uygulamanın arkasında başka amaçlar olabileceğini iddia etti. "Sağlık Bakanlığının obeziteyle mücadele çerçevesinde Türkiye nüfusunun yaklaşık 10 milyonuna ulaşmak kaydıyla yollarda sağlık personellerimiz boy ve kilo ölçmeyle ilgili yani vücut kitle endeksiyle ilgili çalışmalara başladılar. Temmuz ayına kadar bu çalışmaların yürütüleceği ifade edilmekte. Sağlık çalışanı arkadaşlarımız yollarda herhangi bir vatandaşın boyunu, kilosunu ölçerek vücut kitle endeksini çıkarmakla mükellefler" diye konuştu.

Doğruyol, ilçe sağlık müdürlükleri ve sağlıklı yaşam merkezlerindeki personelin görevlendirilmesinin, bu personelin asli işlerini aksattığını vurguladı. "Bu personelin yürütmekte oldukları kendi görevleri de var. Doğal olarak bu kendi görevleriyle ilgili çalışma yapan personellerin vücut kitle endeksiyle ilgili sokaklara çıkması demek kendi yaptıkları asli işlerinin aksaması demek. Bununla ilgili zaten mevcut sistemde aile hekimliğinin Hasta Yönetim Sistemi(HYP) uygulamalarında, aile hekimliği bilgi sisteminde de bu veriler var. Sağlık Bakanlığı’nın bu verilere ulaşması için sağlık çalışanlarını sokaklara çıkarıp sokaklarda boy, kilo ölçtürmesine gerek olduğunu düşünmüyoruz."

Doğruyol, Sağlık Bakanlığı'nın elinde veriler varken çalışanlarını sokağa çıkartmasının başka bir amacı olabileceğini öne sürdü. Bu amaçlar arasında özel sağlık sigortalarına veri pazarlanması veya aile hekimlerinin denetlenmesi gibi ihtimallerin bulunduğunu belirtti. "Mesela özel sağlık sigortalarına bu verilerin pazarlanması olabilir ya da aile hekimliği sistemindeki aile hekim arkadaşlarımızın bir şekilde denetlenme mekanizması olabilir. Aile hekimi arkadaşlarımızın aldığı maaşların yaklaşık üçte birlik bölümü HYP, yani hasta yönetim sisteminden gelmekte. Belki ilerleyen süreçte, Sağlık Bakanlığı bu verileri kullanarak, aile hekim arkadaşlara 'siz bu verileri sağlıklı girmediğinizden dolayı maaş kesintisi yapıyorum' gibi bir mantıkla da yaklaşmasının mümkün olduğunu düşünüyorum."

Sağlıklı Gıdaya Erişim ve Gıda Denetimi Vurgusu

Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı’nın önceliğinin vatandaşların sağlıklı gıdaya erişimini sağlamak olması gerektiğini vurguladı. Gıda denetimlerinin yetersiz olduğunu belirten Doğruyol, obeziteyle mücadeleden önce vatandaşların sağlıklı gıdaya ucuz bir şekilde ulaşabilmesinin ve obeziteye sebep olan gıdalarla ilgili gerekli denetlemelerin yapılmasının öncelikli olması gerektiğini savundu. "Sağlık Bakanlığı bu denetlemeleri yapmıyor. Daha doğrusu şu an itibariyle ve Türkiye’de gıda denetimi diye bir şey yapılmıyor. Lokal olarak üç beş iş yerinin denetlenmesi demek ülkede gıda denetimi yapılıyor demek değildir."

Doğruyol, ekonomik sebeplerin vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşmasını engellediğini ve bu durumun obeziteyle mücadeleyi zorlaştırdığını belirtti. Bu konuda şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı öncelikle tedbir amaçlı o vatandaşlarımızın sağlıklı gıdaya ulaşmasının yollarını açmasını çabalaması lazım. Tabii bu sadece paketlenmiş gıdaların obeziteye sebep olmasının dışında yine sağlıklı gıdaya ulaşma yönünde adımlar atılması. Bu adımların bir tanesi de hepimizin bildiği gibi ekonomik sebepler. Ekonomik sebeplerle vatandaşın sağlıklı gıdaya ulaşmasının önü bir şekilde kesiliyorsa daha sonraki aşamada bunları obeziteyle mücadele şeklinde uğraşmanın da çok bir manasının olduğunu düşünmüyoruz."

Sonuç

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol'un açıklamaları, Sağlık Bakanlığı'nın obeziteyle mücadele yöntemlerine farklı bir bakış açısı getiriyor. Doğruyol, sorunun kökenine inilmesi, sağlıklı gıdaya erişimin kolaylaştırılması ve gıda denetimlerinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde yapılan çalışmaların yeterli olmayacağını savunuyor. Bu tartışma, obeziteyle mücadelede daha etkili ve kalıcı çözümler bulunması için önemli bir adım olabilir.