29 Nisan 2025 Salı

162 Yıllık Simit Efsanesi! Safranbolu'nun Mirası Devam Ediyor

Karabük'ün incisi Safranbolu, sadece tarihi evleri ile değil, aynı zamanda eşsiz lezzetleriyle de ünlü. Bu lezzetlerden biri de, tam 162 yıldır aynı ailenin elinden çıkan Safranbolu simidi. Mehmet Koca, bu köklü geleneğin 4. kuşak temsilcisi olarak, atalarından devraldığı mirası yaşatmaya devam ediyor.

Safranbolu Simidi'nin Sırrı Ne?

Safranbolu simidini diğerlerinden ayıran en önemli özellik, odun ateşinde pişirilmesi ve susamsız olması. Mehmet Koca, bu özel lezzetin sırrını şöyle açıklıyor: "Safranbolu'da odun ateşinde simit yapan tek biz varız. Safranbolu'nun tarihini 5'inci kuşaklara taşımak için devam etmekteyiz. İşletmeyi babamdan devraldım. Babam babasından, dedem de kendi babasından devralmış."

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu'da, bu eşsiz simit, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Tarihi Çarşı bölgesindeki 162 yıllık fırında, Mehmet Koca'nın elleriyle şekillenen simitler, adeta bir lezzet şöleni sunuyor.

Turistlerin Gözdesi: Safranbolu Simidi

Mehmet Koca, turistlerin simide olan ilgisini şu sözlerle anlatıyor: "Genelde buraya yabancı turist olarak Uzak Doğu ülkelerinden geliyorlar. Mesela bir simidi, 5-6 kişi paylaşıyor, deniyorlar. Biz de onlara tarif ediyoruz. Bunu cevizle yiyebilirsiniz, içine kaşar peynir koyup yiyebilirsiniz diye çeşitli versiyonlarını anlatıyoruz."

Safranbolu simidinin bir diğer özelliği ise, bayatladıktan sonra bile değerlendirilebilmesi. Koca, "Bu simidin bir özelliği de 1-2 gün geçtikten sonra Safranbolu'nun yöresel yemeği papara yapılarak da çok güzel bir yemek oluyor" diyor.

Gelecek Nesillere Miras

Bu köklü geleneği gelecek nesillere aktarmak isteyen Mehmet Koca, çırak bulmakta zorlandıklarını belirtiyor. "Bu mesleği ilerletmek için çırak bulmamız gerekiyor. Ustamızla beraber çırak bulmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" diyen Koca, Safranbolu simidinin lezzetini ve tarihini yaşatmak için umutlu.

162 yıldır aynı fırında çalışan Burhan Kartav (65), ilkokulu bitirdikten sonra çıraklıktan başlayarak zamanla usta olmuş. Kartav, yeni çırak yetiştirmekte ise zorlandıklarını ifade ediyor.

Safranbolu simidi, sadece bir yiyecek değil, aynı zamanda bir kültür mirası. Mehmet Koca ve ustası Burhan Kartav'ın özverili çalışmaları sayesinde, bu lezzet gelecek nesillere aktarılmaya devam edecek. Safranbolu'ya yolunuz düşerse, bu eşsiz lezzeti mutlaka tatmalısınız.

İlgili Haberler