Erzurum'da etkili olan yağmur ve eriyen kar suları ile canlanan Kuş Cenneti, bahar temizliği ile yeni göçmen kuşları ağırlamaya hazırlanıyor. 8 bin 632 hektarlık alana yayılan bu doğal güzellik, 300'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Turizm Haftası kapsamında düzenlenen "Erzurum'un Kanatları" etkinliği ile bölgenin önemi bir kez daha vurgulandı.
Kuş Cenneti'nde Doğa ve Temizlik Bir Arada
Erzurum-Artvin kara yolu üzerindeki Kuş Cenneti'nde, 49'uncu Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Erzurum Turizm Tanıtım ve Kalkınma Derneği tarafından "Erzurum'un Kanatları" etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılanlar, hem kuşları gözlemledi hem de çevre temizliği yaparak doğaya katkıda bulundu. Jandarma ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri de etkinlik boyunca katılımcılara eşlik etti.
Erzurum Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nde görevli Orman Mühendisi Selçuk Karakaş, alanın önemini şu sözlerle vurguladı: "Erzurum Bataklıkları Sulak Alanı, 8 bin 632 hektarlık bir alana sahip. Burası 2018 yılında koruma altına alınarak Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan ilan edilmiştir. Alan, ilkbahar ve sonbahar göç dönemlerinde birçok göçmen kuş türüne ev sahipliği yapmakta."
- Alanın 2018 yılında koruma altına alındığı
- İlkbahar ve sonbahar aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yaptığı
- Yaklaşık 300 kuş türünün tespit edildiği
Göçmen Kuşların Uğrak Yeri: Erzurum Ovası
Atatürk Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Cemal Sevindi, Kuş Cenneti'nin önemine dikkat çekerek, "Kuşlar, Doğu ve Batı Afrika'dan başlayıp Hatay üzerinden Türkiye'ye giren ve Erzurum'a kadar gelip daha sonra kuzeydoğu yönünde kenti terk ediyorlar. Şu an gelen türlerimiz de 1 hafta ile 12 gün arasında Erzurum'da kalacaklar ve biz onları gözlemleyeceğiz," dedi.
Sevindi ayrıca, Erzurum Ovası'nın coğrafi özelliklerinin kuşlar için ideal bir yaşam alanı sunduğunu belirterek, "Erzurum Ovası, 1800 metre rakımda 4 tarafı dağlarla çevrilmiş bir yer. Yüksek bir ova ve burada sulak alanlar var. Dolayısıyla su kütleleri her türlü hayvanı alana çekiyor, burada bir ekosistem oluşmuş," şeklinde konuştu.
Çocuklar Kuşlarla Buluştu, Çevre Temizlendi
Etkinliğe katılanlardan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencisi Hatice Aydın, çocuklarıyla birlikte katıldığı kuş gözlem etkinliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aydın, "Çocuklarımla katıldığım kuş gözlem etkinliğinde çok ilginç kuşları canlı olarak gördüm. Etkinliğin sonunda, kuş cenneti olarak bilinen fakat hemen kara yolu kenarında olması nedeniyle çevreye gelişigüzel atılan çöpler vardı. Katılımcılarla birlikte onları toplayıp hem çevremizi temizledik hem de kuşlara güzel bir yer bıraktık," ifadelerini kullandı.
Erzurum Kuş Cenneti, bahar temizliği ve farkındalık etkinlikleri ile hem doğanın korunmasına katkı sağlıyor hem de ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Göçmen kuşların uğrak yeri olan bu cennet, gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir doğal miras olarak öne çıkıyor.