28 Nisan 2025 Pazartesi

Trabzon'da Kokarca Alarmı! Başkan Genç'ten Seferberlik Çağrısı

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, bölgedeki tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca böceğiyle mücadele için seferberlik çağrısında bulundu. Feromon ve funnel tipi tuzakların dağıtım töreninde konuşan Başkan Genç, sorunun çözümü için birlik çağrısı yaptı.

Kokarca İstilası: Trabzon Alarm Veriyor

Doğu Karadeniz'de tarım ürünlerine ciddi zararlar veren kahverengi kokarca böceği, bölge çiftçisini endişelendiriyor. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Kültür Merkezi'nde düzenlenen tuzak dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, "Zararlının yok edilmesi konusunda hep birlikte mücadele edersek kalıcı ve köklü bir çözüm üretebiliriz" dedi. Törene Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Akçaabat Kaymakamı Yusuf Cankatar, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyüp Ergan, İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Başkan Genç, tarımın bölge için önemine vurgu yaparak, "Tarımsal üretimimiz hem halkımızın ekonomik refahı hem de ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ediyor. Ancak bu süreçte tarım ürünlerine ciddi zararlar verebilecek bir böcek tehdidiyle karşı karşıyayız. Bu tehdide karşı bilimsel veriler ışığında, kararlı ve planlı bir şekilde mücadele vermemiz lazım" ifadelerini kullandı. Fındık üretiminin bölge için kritik öneme sahip olduğunu belirten Genç, mücadeleye en üst seviyede başlanması gerektiğini vurguladı.

Birlikten Kuvvet Doğar: Mücadele Nasıl Yürütülecek?

Başkan Genç, geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalara değinerek, ilaçlama çalışmaları için yaklaşık 2 milyon TL kaynak ayırdıklarını ve 9 ilçede kapsamlı bir mücadele yürüttüklerini belirtti. Bu yıl ise mücadeleyi 12 ilçeye genişletmeyi planladıklarını söyledi. Vektörel mücadelede görev yapan 45 kişilik bir ekibin 46 bin eve birebir müdahalede bulunduğunu ve çok sayıda araziye erişerek etkin bir mücadele yürüttüğünü de sözlerine ekledi. Ayrıca, biyolojik mücadele kapsamında samuray arısı dağıtımına da kısa süre içinde başlanacağını duyurdu.

  • Geçtiğimiz yıl 9 ilçede ilaçlama yapıldı.
  • Bu yıl 12 ilçeye yaygınlaştırılacak.
  • 45 kişilik ekip sahada aktif görev alıyor.
  • Samuray arısı dağıtımı başlayacak.

Kokarca ile Mücadelede Yeni Stratejiler

İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, 2017 yılında ülkemizde ilk kez görülen kahverengi kokarca pandemisinin, 2022-2023 sezonunda etkisini göstermeye başladığını belirtti. Kaplan, biyoteknolojik mücadelenin önemine vurgu yaparak, kimyasal ilaçlamaya karşı olduklarını ve feromon tuzakların kullanılacağını söyledi. Toplamda 6 bin 550 adet feromon tuzağın dağıtılacağını ve bu tuzakların 2 bin 550 adedinin Büyükşehir Belediyesi tarafından, 4 bin adedinin ise Bakanlık tarafından temin edildiğini açıkladı. Kaplan, bu tuzakların zararlıyı cezbederek toplayıp etkisiz hale getirmeyi amaçladığını ifade etti. Konuşmaların ardından 18 ilçede kurulması için tuzaklar dağıtıldı.

Kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede birlik ve beraberlik büyük önem taşıyor. Başkan Genç'in seferberlik çağrısı, sorunun ciddiyetini ve çözüm için atılması gereken adımları vurguluyor. Trabzon'da başlatılan bu mücadele, diğer bölgeler için de örnek teşkil edebilir. Tarım ürünlerini korumak ve çiftçinin mağduriyetini önlemek için hep birlikte hareket etmek gerekiyor. Başarılı bir mücadele ile Karadeniz Bölgesi'nin tarımsal zenginliği korunabilir.

İlgili Haberler