DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, TBMM'de yaptığı konuşmada Ziraat Bankası'nın çiftçilere yeterli desteği vermediğini ve kaynaklarını rant çevrelerine aktardığını iddia ederek büyük yankı uyandırdı. Karal, yaşanan don felaketinin ardından hükümetin tarım politikalarını da sert bir dille eleştirdi.
Çiftçi mi, Rant mı? Karal'dan Ziraat Bankası'na Sert Sözler
Hasan Karal, Ziraat Bankası'nın kuruluş amacının çiftçiyi desteklemek olduğunu hatırlatarak, bankanın son dönemdeki uygulamalarını eleştirdi. Karal, "Kuruluş amacı çiftçiyi ayağa kaldırmak olan Ziraat Bankası, medya patronlarına, futbol kulüplerine, rant çevrelerine kaynak aktarmak yerine asli görevine sadık kalsaydı bu kriz bu denli derinleşir miydi?" diye sordu. Bu sözler, Ziraat Bankası'nın önceliklerinin değiştiği yönündeki iddiaları gündeme getirdi.
Karal'ın eleştirileri şu noktalarda yoğunlaştı:
- Ziraat Bankası'nın çiftçiye yeterli kredi desteği sağlamaması
- Bankanın kaynaklarını farklı sektörlere yönlendirmesi
- Hükümetin tarım politikalarının yetersizliği
Don Felaketi ve Tarım Politikaları Alarm Veriyor
Konuşmasında yaşanan don felaketine de değinen Karal, 36 ili etkileyen bu felaketin ekonomik kaybının 30-35 milyar TL'yi bulduğunu belirtti. Özellikle meyve ağaçlarında yaşanan kayıpların çiftçiyi zor durumda bıraktığını vurgulayan Karal, "Her yıl aynı mevsimde aynı acıyı yaşamak kader değildir" dedi. Bu durumun plansızlık ve kötü yönetimden kaynaklandığını savunan Karal, tarımda geleceği planlayan bir vizyona ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Karal, hükümetin bütçede çiftçiye ayrılan payın yetersiz olduğunu da vurgulayarak, "Bütçede faize ayrılan trilyonlarca lira, neden çiftçiye yönlendirilmemektedir? Kur Korumalı Mevduat’a 800 milyar, faize 2 trilyon aktarılırken, bütçeden çiftçiye sadece 135 milyar lira kaynak ayrılması, vicdani değildir; bu bir tercih meselesidir" ifadelerini kullandı.
Çiftçi Toprağından Vazgeçecek Mi?
Hasan Karal'ın Ziraat Bankası'na yönelik eleştirileri ve tarım politikalarına dair uyarıları, çiftçinin geleceğiyle ilgili endişeleri artırdı. Tarım sektörünün desteklenmesi ve Ziraat Bankası'nın asli görevine dönmesi gerektiği vurgusu, önümüzdeki dönemde bu konuda atılacak adımların önemini ortaya koyuyor. Çiftçinin toprağından vazgeçmemesi için acil çözümler üretilmesi gerektiği açıkça görülüyor.