Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Müzakere sürecinin başladığını duyuran Bolat, Türkiye'nin çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını vurguladı. Ankara'nın, tek taraflı ticaret kararlarına karşı net bir duruş sergileyerek "depo ülke" olmayacağını belirtmesi dikkat çekti.
Gümrük Vergisi Müzakereleri Başladı
Bakan Bolat, ABD ile gümrük vergisi müzakerelerini karşılıklı anlayış içinde yapıcı bir şekilde yürüteceklerini ifade etti. "Bu konuda ilk temaslar zaten yapıldı, bakanlar düzeyinde de önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek." diyen Bolat, sürecin şeffaf ve adil bir şekilde ilerleyeceğini belirtti. Ekonomi yönetimi, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare ile bu yılın ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarının ardından gazetecilerle bir araya gelerek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bakan Bolat, ABD Başkanı Donald Trump'ın aldığı gümrük vergisi kararları ile diğer ülkelerin misilleme tedbirlerinin küresel ekonomide büyük bir "toz duman" oluşturduğunu söyledi. Bu süreçte sürekli dinamik şekilde çalıştıklarına işaret eden Bolat, "Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında ekonomiyle ilgili bakanlar olarak sürekli iletişim, istişare halindeyiz, kararlarımızı da tabii ki hükümet kararı olarak alıyoruz. Biz yüzde 10 ilave gümrük vergisini hem hak etmediğimizi düşünüyoruz hem de beklemiyoruz. Ama bu noktada ABD ile müzakerelerimizi karşılıklı anlayış içinde, pozitif bir ortamda, yapıcı şekilde yapacağız. Bu konuda ilk temaslar zaten yapıldı, bakanlar düzeyinde de önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek." diye konuştu.
Türkiye "Depo Ülke" Olmayacak
Bolat, Türkiye'nin özellikle rakip ülkeler tarafından mallarının boşaltılacağı bir depo ülke olmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Dünya ticari kurallarının Türkiye'ye verdiği tüm yetkileri kullanacaklarını belirten Bolat, bu konuda kararlı olduklarının altını çizdi. Dünya Ticaret Örgütü için de zor bir dönemden geçildiğini belirten Bolat, tek taraflı kararlarla çok taraflı kural bazlı sistemde ciddi yaralar açıldığını ifade etti. Küresel büyüme ve ticaret açısından belirsizliğin faturasının çok fazla olmadan ülkeler arasında uzlaşmaya varılması ve ticaretin dünya büyümesinin motoru olmaya devam etmesi temennisinde bulundu.
Suriye ile Ticaretin Artırılması İçin Çalışmalar Sürüyor
Bakan Bolat, Suriye ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Suriye'nin yeni yönetimiyle işbirliği yapma konusunda çalıştıklarını belirten Bolat, Suriye'ye yönelik ambargoların kalkmasının önemine işaret etti. Yeni Suriye yönetimiyle güçlü ve istikrarlı bir Suriye'nin kuruluşu için birlikte çalışacaklarını ifade eden Bolat, ticaretin artması için gümrüklerdeki geçişlerin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı. İki ülkenin ulaştırma bakanlıklarının bu konuyu çözmek için çalıştığını ve gümrüklerin rahatlatılacağını aktardı. Bolat, "Böylece artık doyuma ulaşan ticaret geçişlerinin hızlanması sağlanacak. Türkiye'den Orta Doğu'ya, Orta Doğu'dan Türkiye'ye geçişler sağlanacak." dedi.
- Gümrüklerdeki geçişler kolaylaştırılacak
- Aktarma, doldurma ve boşaltma işlemleri ülke içine taşınacak
- Sanayi bölgelerinin onarımı ve yatırımlar hızlandırılacak
Bakan Bolat, zirai don ve etkileri konusunda da Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile irtibat halinde olduklarını, öncelikle hasarın boyutunun tespit edilmesi ve kurtarılabilecek alanlar için çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi. Don nedeniyle sert kabuklu meyveler konusunda hasarın söz konusu olduğunu hatırlatan Bolat, çiftçilerin zararlarının karşılanması ve destek konularının hasar tespit çalışmalarıyla ortaya çıkacağını ifade etti.
Türkiye, ABD ile gümrük vergisi müzakerelerinde kararlı bir duruş sergileyerek, ekonomik çıkarlarını koruma konusunda taviz vermeyeceğini gösterdi. Aynı zamanda, Suriye ile ticaretin geliştirilmesi ve tarımsal üretimdeki sorunların çözümü için de yoğun çaba harcanıyor. Hükümetin, hem üreticilerin hem de tüketicilerin haklarını koruma konusundaki hassasiyeti, ekonomik istikrarın sağlanması açısından büyük önem taşıyor. Tüketicilerin fahiş fiyatlarla mağdur edilmemesi için denetimlerin sıkılaştırılması ve gerekli önlemlerin alınması bekleniyor.