Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu Nurdan Unus, alışılmışın dışında bir teknikle sanat dünyasına yeni bir soluk getiriyor. Moda sektöründe kullanılan "asit ile yüzey dekorasyon" yöntemini sanatıyla birleştiren Unus, siyah kumaş üzerine yaptığı resimlerle "görünmeyeni görünür" hale getiriyor.
Asitle Dans Eden Fırçalar
Nurdan Unus, siyah kumaşı tuval olarak kullanarak, fırçasını aside batırıp zihnindeki imgeleri kumaşa aktarıyor. Bu özgün çalışmalar, kumaşın kurumasına bağlı olarak 3 saat ile 7 gün arasında tamamlanıyor ve ortaya çıkan eserler izleyicileri büyülüyor. İstanbul'da doğup büyüyen Unus'un resme olan ilgisi küçük yaşlarda başlamış ve ailesinin desteğiyle güzel sanatlar eğitimine yönelmiş.
Edirne Hasan Ali Rıza Güzel Sanatlar Lisesi'nde yatılı eğitim aldıktan sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü bitiren Unus, pedagojik formasyon eğitimine devam ediyor. 4 yıl önce resim alanında deneysel çalışmalara başlayan genç sanatçı, eşine az rastlanan bir teknikle siyah kumaşı asitle buluşturuyor.
Sanat ve Mekan Algısı
Unus, evlerde kullanılan temizlik malzemelerinin ham maddesiyle kumaşı ağartarak çeşitli eserlere imza atıyor. Geçmişindeki yatılı okul ve yurt hayatının kendisinde mekanı sorgulattığını ve sanatını etkilediğini belirten Unus, Deleuze'un felsefesi ile tanıştıktan sonra sanatını kendi hikayesiyle özdeşleştirdiğini ifade ediyor.
Bu tekniği kullanan ender isimlerden biri olduğunu vurgulayan Unus, sanat alanında ilerlemeyi, görünürlüğü artmış bir sanatçı olmayı ve bu özel tekniği yaygınlaştırmak istediğini dile getiriyor. Unus, tekniğiyle ilgili şunları söylüyor:
"Yapmış olduğum çalışmalar, siyah kumaş üzerine yüzey dekolarasyon işlemi olarak geçiyor. Bu teknik aslında moda alanında yaygın olan bir tekniktir. Sanatsal anlamda, kavramsal olarak henüz bir sanatçı ile tanışmadım. Hocalarımın bahsettiğine göre de henüz bu çalışmaları yapan birileri yok. Birçok sergiye katılıyorum. Karma sergiler oluyor ve kendi kişisel sergimi açma deneyimini de elde ettim. Bu süreçlerde, izleyicilerden çok güzel yorumlar aldım. Bu tekniğin ayrıştırıcı olan yanı sadece moda sektöründe kısıtlı kalmış olmasıdır. Bu anlamda kendimi biraz özel hissediyorum. Farklı bir teknik olduğu için de bunları ilgisi olan insanlara öğretmek ve yaygınlaştırmak isterim, böyle planlarım var."
Asidin Dönüştürücü Gücü
Unus, tekniği diğer tekniklerden ayıran kısmın deneysel oluşu olduğunu belirtiyor. "Bu teknikte boyayı yüzeye sürmek yerine, boyayı yüzeyden alıyoruz ve bu asit sayesinde oluyor. Çalışmalarımı asit ile siyah kumaş üzerine yapıyorum. Asitle buluşan kumaş tepkimeye giriyor ve sonrasında görünmeyeni görünür kılan hikayeler elde ediyorum," diyor Unus.
Çalışmalarında kullandığı asidi, kumaş üzerinde farklı yoğunluklarda kullanarak renk geçişleri elde ettiğini ve kumaşın ağarması ile çalışmalarının ortaya çıktığını anlatan Unus, "Bu çalışmaya başlama sürecim aslında sevdiğim sulu boya tekniği ile başlıyor. Burada kumaşla yaptığım çalışmalarda sulu boya tekniğinin tam tersine koyudan açığa ulaşıyorum. Burada renk değerlerini elde etmemi sağlayan şey, asidin yoğunluğu oluyor," şeklinde konuşuyor.
Nurdan Unus'un asit ve siyah kumaşı bir araya getirdiği bu sıra dışı sanat yolculuğu, hem sanat dünyasına yeni bir soluk getiriyor hem de izleyicilere farklı bir bakış açısı sunuyor. Sanatçının hedefi, bu özgün tekniği yaygınlaştırarak daha fazla insanın sanata farklı bir pencereden bakmasını sağlamak.